El Salvador odobrava „Bitcoin zakon“ kojim se BTC-u daje status legalnog tendera

Napokon, nakon nekoliko sati rasprave, zakonodavna skupština Salvadora odobrila je zakon kojim se Bitcoin proglašava zakonskim sredstvom plaćanja.

Sa 62. pozitivna glasa, zakonodavna skupština Salvadora upravo je odobrila zakon o Bitcoin koji je prije nekoliko sati predstavio predsjednik države Nayib Bukele.

Otprilike u 20 sati, predsjednik Nayib Bukele objavio je putem svog Twitter naloga da je predstavio “Bitcoin zakon” Kongresu Salvadora. Zakonodavni instrument Bitcoin-u daje status zakonskog sredstva plaćanja obveznog prihvata na cijeloj nacionalnoj teritoriji.

Samo dva sata nakon objave, zakonodavna skupština zemlje otkrila je da su o njenom odobrenju razgovarali sa zamjenikom Calebom Navarom otkrivajući povoljno mišljenje Financijske komisije.

“Vjerujem da je od svih odluka koje ćemo donijeti na ovom zasjedanju, ovaj, zakon o Bitcoinima, jedan od najvažnijih”, rekao je kongresmen Chris Guevara tijekom plenarne sjednice, u kojoj su druga ekonomska pitanja uključivala izmjenu raspravljalo se o Zakonu o opštem budžetu države za fiskalnu godinu 2021.

Ovim je El Salvador postao prva država na svijetu koja je priznala Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja i započinje razdoblje za sve institucije u zemlji da se prilagode novoj eri u kojoj Bitcoin cirkulira kao valuta među Salvadorima.

Isto tako, propisuje da će kurs fluktuirati u skladu sa slobodnim tržištem. Takođe se nalaže stvaranje posebnog povjerenja u Razvojnu banku El Salvador kako bi se osigurala trenutna razmjena između obje valute.

Novi zakon također kaže da se cijene moraju izražavati u bitcoinima, a ta kriptovaluta mora biti obvezno prihvaćena na cijelom nacionalnom teritoriju, s izuzetkom onih udaljenih područja ili ljudi koji nemaju pristup potrebnim sredstvima za obavljanje elektroničkih transakcija.

Isto tako, financijsko poslovanje u Bitcoinu - poput trgovanja - bilo bi izuzeto od poreza na kapitalnu dobit jer je Bitcoin zakonsko sredstvo plaćanja.

2 Likes

Kao što se sumnjalo, sve zemlje koje “trpe” dolar, će lagano prelaziti na Bitcoin, što će uveliko potkopati utjecaj tog toalet papira :slight_smile:

1 Like

Nešto sad razmišljam da li će se BTC sada morati naći i na kursnim listama centralnih banaka pošto je zvanično postao službeni novac jedne suverene države, a samim tim ne bi trebalo biti ni poreza kod razmjene valuta…

2 Likes

Biće ovdje svega, pogotovo ako jače zemlje krenu sa istim sistemom… a hoće!

Ko još želi trpiti dolar politiku kao i euro? Samo oni koji imaju koristi, a tih je svakim danom sva manje i manje :smiley:

1 Like

Eno nešto se IMF javlja da im ne paše ovaj potez :smiley:

1 Like

Znaci ne treba vise placati porez kad promjenimo Bitcoin u marke? Sad je legalno sredstvo placanju u jednoj drzavi, a ne placa se porez ni kad promjenis eure u marke, ili dolare u marke itd.

Nisam znao da si iz El Salvadore-a :smiley:

Season 9 Lol GIF by The Office

Crypto.ba © est. 2017 United Fintech Freaks - UFF