Druga najveća komercijalna banka Južne Koreje testira Bitcoin trezor i novčanik

“Shinhan”, druga najveća komercijalna banka u Južnoj Koreji, na osnovu tržišne procjene i potrošačke baze, pokrenula je fazu testiranja svojih usluga za bitcoin trezor i novčanik.

Razlog za pokretanje ovakvog vida usluge jeste odgovor na nedavne napade na vodeće Južno Korejske mjenjačnice uključujući Bithumb.

U junu ove godine Bithumb mjenjačnica pretrpila je napad kojim je pogođeno 30.000 korisnika. Kao posljedica banka je vratila 1 milion dolara navedenim 30.000 korisnika.

Shinhan ispituje sad virtualni bitcoin trezor platformu gdje bi banka upravljala i izdavala privatne ključeve bitcoin adresa.

Imajući u vidu da Shinhan ima milione korisnika, i destine hiljada korporacija u Južnoj Koreji, ovakva integracija bitcoin trezor platforme u postojeći bankarski sistem, predstavio bi bitcoin općim potrošačima u regiji, te značajno povećalo usvajanje bitcona u zemlji.

Ako Shinhan lansira svoju platformu do sredine 2018.godine kako je planirano, oni će postati prva regulisana i velika poslovana banka koja će ponuditi usluge bitcoin trezora i novčanika.

Ovakav vid integracija i usvajanje bitcoina od strane banke znači da bitcoin već postaje legitimna valuta. Nakon ovoga vjerovatno će Južno Korejska vlada regulirati bitcoin kao što je Japan učinio u martu ove godine.

4 Likes