Crypto.ba

Cudominer_Idealan za početnike-prihvatljiv za farme

Pozdrav,

Otvorio bih temu koja se odnosi na Cudominer konzolu za rudarenje kako bih, na neki način, olakšao svim kolegama koji planiraju da započnu ‘‘rudarenje’’ i/ili promijenu platformu.

U narednim danima, kada stignem, pripremiću neke osnovne stvari kako bi početnici mogli lakše da prilagode konzolu svojim potrebama.

Za početak, proces registracije neću posebno opisivati jer je klasičan, to svi znaju da urade. Preporučio bih samo, a u cilju bolje zaštite naloga, da se koriste neke od poznatih platformi za prijavljivnje poput Google, Microsoft, Facebook-a i da koriste višestepenu (2FA) autorizaciju na istim. Iako Cudominer nudi dodatnu 2FA autorizaciju koju možete nakon registracije podesiti, na odmet nisu i pomenute.

Još jedna stvar, a kao mali znak pažnje, kada se registrujete dobićete poklon bonus dobrodošlice 0.00005BTC.

Platforma nudi niz prednosti i jednostavna je za upotrebu, konstantno je nadograđuju i bezbjedna je.
Može se prilagoditi vašim potrebama u smislu periodične aktivnosti, grupacije podešavanja za različite uređaje i optimizaciju potrošnje električne energije, opterećenosti procesora i grafiče karte (pogodno ako se računar koristi i u druge svrhe osim za rudarenje) i sl.

Nastojaću da pružim podršku svima u smislu podešavanja i svih vrsta nejasnoća, razmjenom višegodišnjeg iskustva na ovoj konzoli i kao počasni ambasador član Cudominer-a.

U ovoj temi ćemo diskutovati o tome, a u narednim danima, koliko mi obaveze dozvole, pripremiću te ‘‘prve korake’’ na ovoj konzoli kako bi početnicima olakšao posao.

Napomena:
GPU poput 1050 i sličnih od 2GB memorije nisu podržane, kao i na većini pool-ova. One skoro da ne mogu ništa rudariti.

1 Like

Pozdrav,
obećao sam, pa počinjemo sa prvim koracima.

Za ovu svrhu danas sam oformio jednu konfiguraciju desktop računara sledećih karakteristika:

 • Intel i7 9700 3.0GHz - Procesor će minariti Monero i pretvarati u BTC
 • DDR4 2666GHz 16 GB - može i manje, ovo sam imao na raspolaganju
 • GPU GeForce RTX 1080 Ti 11Gb
 • Napajanje Lama Armor 750W
 • SSD 256 gb
 • Nema dodatnih uređaja (optike, WiFi kartica i sl.)
 • Windows 10 PRO
 • Bez antivirusa i drugih softvera (ne koristim ga trenutno ni za šta drugo)

Pišem ovo kako bi mogli malo uporediti rezultate različitih GPU i procesora na platformi.

*Preporučujem da ne koristite računar za nešto drugo osim za minarenje (ako je moguće), a dva su razloga za to. Prvo, maksimalna učinkovitost jer svu snagu možete usmjeriti na minarenje. Drugo, veća bezbjednost.

Pa da počnemo.
Nakon što ste se registrovali na Cudominer.com neophodno je da podesite par sitnica i pustite mašinu u upotrebu.
Većina ovo već zna i djeluje dosadno, ali je nekima ovo vjerovatno potpuno nova stvar.

Računar rudari, uz pomoć desktop aplikacije, sa svojim procesorom ili grafičkom kartom ko koine koje vi odaberete i šalje na vašu web konzolu. Putem web konzole imate kontrolu nad računarima (komponentama) koji rudare i može ih biti više povezanih u vašu organizaciju.

Prvo što bih podesio se odnosi na koine. Da odaberete koine ili valute koje želite da se prikazuju na konzoli i aplikacijama i da Cudominer automatski konvertuje rudarene koine u željene.
Za ovu potrebu, ja sam podesio da mi se prikazuju BTC i da rudarene konvertuje u BTC.
*Ovo je dobro zbog toga što bi sve komponente i svi računari uvezani u vašu organizaciju donosili jedan koin, bez obzira što rudare različite.

Slika 1 - Podešavanje koina za prikazivanje i podešavanje kojina koji se rudare (zapravo u koji će se konvertovati izrudareni koini)

Drugi, po meni, najbitniji korak je da što prije pustimo ‘‘mašinu da rudari’’. Za to nam je potrebna aplikacija pomoću koje se računar povezuje sa vašom organizacijom, te instalira majnere na vaš računar.
*Preporučujem da nemate antivirus ili da dozvolite neometan rad aplikacije u antivirusnoj aplikaciji ili Firewall-u (ako ne znate kako, pišite pa ću pomoći).
Windows Firewall i pojedini antivirusi vide aplikaciju kao potencijalno opasnu. To je iz razloga što ona, zapravo, koristi vaš uređaj, možda dovodi u maksimum performanse (zavisno kako je podešena), te prima i šalje neke informacije (a to su tzv.blokovi ili obrade algoritama za transakcije kriptovaluta - potvrde transakcija).

Na slici ispod vidite korake kako da povežete računar sa konzolom:

Sledeća slika pokazuje tip uređaja. Cudominer podržava Windows, Linux Ubuntu, MacOS operativne platforme. Pored toga može se koristiti i sa namjensikim uređajima ASIC i/ili da se u potpunosti koristi njihov operativni softver baziran na Linux Ubuntu sistemu. Zapravo, ovo je sada potpuna kernel aplikacija. Ranije je bio bukvalno redizajnirani Ubuntu.
Mi, trenutno, biramo Windows operativni sistem. Uglavnom je kod kućnih korisnika najzastupljeniji pa sam iz tog razloga odabaro njega. Lično, preferiram Linux pa ako neko treba za Ubuntu pomoć, neka piše.

Sledeći korak nam je preuzimanje desktop aplikacije. Jednostavno, kliknite na ‘‘Download cudo miner’’ i otpočeće preuzimanje.

Na koraku 3 se ispisuje automatski generisano ime vaše organizacije. Ovo ime se može promijeniti, tj. mogu se oformiti dodatne orgnizacije ako imate baš dosta uređaja, zaposlenih i sl…
*Preporučujem jednu ako ste sami u ovoj priči sa svojim uređajima.
Kada se aplikacija instalira. Postupak je jednostavan i brz, upotrijebićete ime vaše organizacije (to što je automatski generisano ili neko dugo koje ste napravili) i aplikacija će se automatski povezati sa vašom konzolom i pokrenuti komponente prema podrazumijevanim podešavanjima.
Kliknite na ‘‘Continiue’’ zatim i ‘‘Go to devices’’ i otvoriće se prozor na kojem ćete imati pregled svih svojih uređaja povezanih na ovu organizaciju. Primjer, slika ispod:

Na tom primjeru vidite trenutne informacije poput: Naziv računara, Konfiguracija, Oznaka, Tip operativnog sistema, Status, Hardvere, Trenutni Hashrate, Trenutnu temparaturu, Trenutnu potrošnju struje, Kada je posljednji put viđen uređaj…

Sada, kada smo dodali uređaj, proći ćemo svaku karticu. Proći ćemo kroz podešavanja i sl…
Takođe, komentarisaćemo i rješavati pitanja koja imate svi zajedno. Ali, moram imati i ‘‘sagovornika’’ :smiley: :smiley:

P.S.
Prvo ćemo se fokusirati na podešavanja i preglede koje imamo putem web konzole. Razlog je taj što pomoću nje komandujemo podešavanjima i na desktopu. Postoji način da ‘‘otkačimo’’ neki računar, tj. da podešavanja izvršimo direktno na računaru i da on bude ‘‘zaseban’’. O tome ćemo kasnije.

Pozdrav svima,

Izvinjavam se što ne stižem pripremati tutorijale i sličice pa bih u znak izvinjenja, svim novim majnerima i onima koji planiraju da otpočnu majning ponudio sledeće:

 • ako ste početnik i odlučite se za ovu platformu, nudim, gore navedenu mašinu (koju sam inače pripremio za potrebe tutorijala) na raspolaganje svakom novom majneru 48h.
 • registujte se na Cudominer.com i pošaljite mi u privatnoj poruci ime vaše organizacije, a ja ću po rasporedu od 01.04.2021.godine aktivirati za naloge kako mi redom budete slali naziv organizacije za koju će biti vezan.
 • od danas primam prijave i javljam datum kada startuje vaš nalog.

Vjerujem da će ovaj moj skropni gest podrške biti dovoljan da malo istražite podešavanja i konzolu prije nego investirate u opremu. Skromno, ali značiće u edukativne svrhe, a usput donese nešto zaradice bez ikakvih troškova.

Nadam se da je korektno sa moje strane?

3 Likes

Ja sam pokrenula ovo na svom računaru pa me zanima da li je ok dnevna zarada, prosjek 0.00006 BTC?
Inače je jako kuul i jednostavno samo me zanima da li može ovo biti veće sa kućnim računarom?

@Irena ne mogu ti dati konkretan odgovor zbog toga što ne znam kakvu konfiguraciju imaš? Kako si podesila, tj.koji majneri su ti uključeni i da li si mijenjala podešavanja ili su na podrazumijevanim, automatskim, podešavanjima?

Vidim da ti sve u BTC konvertuje, ali ne znam da li rudari BTC ili nešto drugo? Prema nekim standardima pretpostavljenog i prosiječnog kućnog računara, to mi djeluje ok.

Ja sam to instalirala i uključila nekako prema onome što si pisao, računar je postao malo bučniji i dnevno mi kao na slici donosi. Ako se može pojačati bilo bi dobro, ako ne, meni je i ovo super…kako sam izračunala, to mi dođe kao 13-a palta usputno :metal:

:rofl: :rofl:
Bitno je da radi…
Pazi, stvarno ne mogu ništa konkretnije pomoći ako mi ne kažeš više informacija o mašini? Tebi su, očigledno, podrazumijevana podešavanja (optimalna za rad računara) koja ti ne smetaju pri upotrebi računara za druge svrehe? Ne koči i sl?

U tom slučaju, može se pojačati i učinak procesora i grafike, ali će vjerovatno malo usporiti računar i trzati na youtube recimo…
Drugi način, ako i sam računar dozvoljava, je da kupiš joj jednu grafičku i napraviš ‘‘mini rig’’ koji ti nebi puno trošio struje (ako ideš na 1 god skupljanja) a donijeo bi ti i 14-u platu. :slight_smile:

1 Like

Ništa ako ne može odma milion :stuck_out_tongue:

Ne koči ništa super radi. Ako će usporavati, onda neću ništa da mijenjam…i onako mi je upaljen po ćitav dan pa neka ga usputno neka majnuje.

@Irena provjeri prvo kakvu konfiguraciju imaš? Možda je neka ‘‘bjesnija’’ mašina pa se može pojačati još malo da ima veći Hashrate i iskopa više, a da ne pojača potrošnju struje.

U podrazumijevanim postavkama se, takođe, može uticati na potrošnju struje sa grafičkom a da se smanjih hashrate. Zbog toga bi dobro bilo da mi javiš kakva ti je konfiguracija, pa da ti mogu dati instrukcije šta da uradiš?

Koristim Cudo neko vrijeme, ETH rudarim sa 1070, nekih 25 mh/s. Gledao sam nedje da moze i do 30 mh/s sa klokovanjem memorije ali meni nije uspelo… Sta predlazes za wallet kad dostignem iznos za withdraw i za prebacivane na visa karticu? Pozdrav.

Pozdrav svima. Da li se u Cudomineru može rudariti sa ovom karticom: Asus GeForce GTX 780 6GB GDDR5 384 bit

Moja prva zaradaa… :muscle: :sunglasses:
kakvo fino iznenađenje po povratku sa puta. sve radi. zuji i kasira pomalo…

Može…sve preko 4gb radi.

Crypto.ba © est. 2017 United Fintech Freaks - UFF