Blockchain, siromaštvo i sav taj jazz

Često se pitamo da li je kripto-revolucija rezervisana samo za bogate ili srednju klasu koja sebi može priuštiti načine dolaska do kripto-valuta ?

Kako iskoristiti blockchain tehnologiju i finansijske tehnologije da bi se pomoglo iskorijeniti globalno siromaštvo i dati prilika svima da imaju neki osnovni dohodak koji će steći radom i pomoći siromašnim državama u razvoju?

Indija je 2000. godine dobila projekat “Akshaya Patra” koji je želio iskorijeniti glad među predškolskom i školskom djecom. Sami projekat je obezbijedio obrok za više od 1,6 miliona djece iz nižih kasti u Indiji.

Ove godine je isti projekt odlučio da eksperimentiše sa blockchain tehnologijom, između ostalog, kako bi projekt doživio futurizaciju, ali i pomogao efektnije, brže i bolje zaustaviti dječiju glad, ali i zadovoljiti podjednako sve strane projekta.


Welcome To The Blockchain !


Kripto-valute su promjenile igru u monopolizaciji bogatstva, odnosno premisi koju često koriste antikapitalističke struje u vidu “Bogati postaju bogatiji, siromašni siromašniji”.

Putem blockchain tehnologije, ne samo da je dana prilika, da tako kažem, prosječnom čovjeku da postane kompetentan i dovoljno osiguran da kreira sebi dostojan život, već mu je i dana prilika da ne zavisi od centralnih ekonomskih autoriteta, koji najčešće eksploatišu siromašne koji ovise o njima (putem taksacija, kredita i slično).

Siromašni će postajati bogatiji jer kripto-valute im obezbjeđuju konkurentnost na marketu, omogućuju da kreiraju i trguju svojim proizvodom bez ikakvih dadžbina i ono što je najbitnije, bez centralnog ekonomskog autoriteta koji bi svojim uvjetima, nekada u životu, mogao oteti njihovu teško zarađenu imovinu.

U širim krugovima, tehnologija i dalje važi za “elitnu stvar” koja prijeti oduzimanjem poslova.

Prava istina je da tehnologija koliko je poslova uzela, toliko je i napravila posebno kroz sektore razvoja iste, olakšavajući živote “običnom” čovjeku kroz razne stvari, posebno ideju decentralizacije ekonomije.

Tehnologija nikada ne može biti stvar elite, jer ona pripada svima. Ista stvar je i sa kripto-valutama.

Iako će Bitcoin prije svega formirati novu “kripto-milionersku klasu”, a onda i sve ostale valute, i dalje će postojati mogućnost da se “običan čovjek” ukrca na kripto-voz i postane kolovođa svog života. Produkcija alternativnih valuta doprinosi razvoju primarno kripto-tržišta, kripto-ekonomije, ali daje priliku novim korisnicima da postanu dio priče za realne iznose u fiat novcu.

Zašto tolika nepristrasnost prema tehnologijI?

Zato što je tehnologija jedina (uz decentralizaciju ekonomije) ono što može dati i vratiti moć građanima. Ona koja će kreirati novu eru koja će historiju siromaštva i konflikta pamtiti kao “crno vrijeme čovječanstva” i prvog čovjeka iste koji neće zavisiti od centraliziranih autoriteta, barem u ovom ekonomskom smislu.

Sinoć, nakon jednog predavanja sam potvrdila da centralizirane liberalne demokrate imaju itekako negativan stav o tehnologiji i čak je i ne spominju kao mogući impakt ili konkurenciju za svoje političko-ekonomske premise, već se opozivaju na desni populizam koji je kreacija centralistički orijentiranih liberalnih “demokratija” ili na to da će tehnologija pretvoriti čovjeka u prototip Homer Simpsona (što i nije toliko loše za nas koji volimo The Simpsons)

Njihova greška se ogleda u tome što koliko god poricali, od istine je nemoguće pobjeći.

Zaboravite desni populizam, decentralizacija je novi lider na tržištu koja davanjem šanse svima pobjeđuje nejednakost u svijetu.

#staysafe

2 Likes