Bitcoinu opada cijena jer Turska zabranjuje plaćanja kriptom

Kriptovalute se više ne smiju koristiti, izravno ili indirektno, za plaćanje, rekla je turska centralna banka.

Bitcoin i druge kriptovalute zabranjene su kao oblik plaćanja robe i usluga u Turskoj, navodi se u obavijesti koju je rano danas objavila centralna banka zemlje.

Bitcoin je pao za 2% na približno 61.600 američkih dolara nedugo nakon objave koja je navela “nepopravljivu” moguću štetu i značajne rizike kod transakcija koje uključuju kriptovalute. Novi zakon stupa na snagu 30. aprila.

Kriptovalute su bile u jeku procvata u zemlji, zbog koje je inflacija oslabila vrijednost turske lire. Turska lira pogodila je prošli mjesec blizu povijesnih najnižih nivoa, poklapajući se sa skokom u turskim Googleovim pretragama Bitcoina.

Centralna banka Turske (CBRT) rekla je da je zabrana direktne ili indirektne upotrebe kriptovaluta i druge takve digitalne imovine neophodna jer ta imovina, između ostalog, „nije bila podložna nikakvim mehanizmima regulacije i nadzora niti centralnom regulatornom tijelu“. između ostalih sigurnosnih rizika.

Turska čini veliki procenat upotrebe kriptovaluta na Bliskom istoku. Zemlja se nalazi na 29. mjestu od 154 zemlje forenzičke kompanije Chainalysis 'Global Crypto Adoption Index - i na prvom mjestu na Bliskom istoku. Na burzi BTCTurk sa sjedištem u Turskoj, najčešća trgovina je lira za Bitcoin.

“[Turska] lira bila je krajnje nestabilna posljednjih godina, što je neke natjeralo da preusmjere dijelove svoje ušteđevine u kriptovalute”, napominje se u izvještaju Chainalysis.

Izvještaj je također pokazao da je prethodno postojeće usvajanje mobilnih fintecha i platforma za platni promet bilo veće u Turskoj nego drugdje u regiji i da bi, ukoliko bi se usvojio čvrst regulatorni okvir, to vjerojatno dovelo do još većeg usvajanja kripto-tehnologije.

Međutim, turske vlasti odabrale su drakonskiji stav, za razliku od drugih država u regijama, poput UAE.

U martu je turski predstavnik industrije kriptovaluta rekao za Decrypt da bi strahovi od kontrole kapitala na kraju mogli nagnati redovne građane na traženje alternativa koje ne uključuju redovne bankovne račune.

Poput Indije i raznih drugih zemalja koje su i ranije pokušavale zabraniti kriptovalute, Turska će možda htjeti preispitati svoj prilično drastičan potez.

Izvori:

1 Like

Šta je, prepali se da će narod skontati šta je Lira, tj. obični kvalitetniji toalet papir kao i euro i dolar :smiley:

3 Likes

Priprema za oporezivanje :smiley:

Nešto što uskoro očekuje sve države :smiley: