5. najboljih proizvođača automobila započinju testiranja na blockchain tehnologiji

Grupa glavnih proizvođača automobila kreće s prvim terenskim testiranjem mreža za identifikaciju vozila sa sjedištem u blockchainu sljedećeg mjeseca u SAD-u.

Kako je izvijestio Nikkei Asian Review, BMW, General Motors, Honda, Ford i Renault rade s Mobility Open Blockchain Initiative (MOBI) na integriranju sustava za automatsko obavljanje plaćanja na uobičajenim vožnjama na posao bez potrebe za gotovinom ili kreditnim i debitnim karticama.

Dodjeljivanjem vozila jedinstvenim identitetima koji pohranjuju podatke poput vlasništva i povijesti na blockchain-u, industrijska inicijativa ima za cilj uklanjanje potrebe za čovjekom prilikom podmirivanja cestarina i naknada za parkiranje.

MOBI je tijekom maja 2018. godine osnovalo više glavnih proizvođača automobila na tome da omogući razmjenu podataka o cestama između proizvođača, što je korak ka razvoju osobnih automobila.

Kako piše Nikkei, vozila koja sudjeluju u konačnici bi mogla automatski platiti troškove nakon što budu uključena u druge mreže poput stanica za punjenje ili punjenje goriva.

MOBI također pokušava ugraditi kripto valute. Jedan takav sustav uključivao je kompenzaciju korisnika u kriptovaluti za vraćanje energije u električnu mrežu nakon isključenja.

Brojni proizvođači automobila promatraju blockchain kako bi olakšali procese poput plaćanja i razmjene podataka, posebno za ne tako daleku budućnost gdje su automatizirana vozila postala norma.

Ovog ljeta CoinDesk je izvijestio kako je Daimler - matična kompanija Mercedes-Benza - udružila sa blockchain firmom Riddle & Code u proizvodnji hardverskog novčanika za automobile. Dugoročno gledajući na rješenja za samostalno upravljanje vozilima i platformama za dijeljenje automobila, novčanik firmi će također stvoriti kriptografski identitet za vozila.